-->

23.04.24

Пенсійні спори суди змусять розглядати у жорсткі строки — проект

Справи щодо пенсійних та інших соціальних виплат становлять величезну частку від загального навантаження на адміністративні суди. І ця кількість постійно зростає, що потребує удосконалення їх розгляду.

Відповідні способи пришвидшення розгляду таких справ запропоновано у проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення розгляду справ незначної складності про пенсійні та інші соціальні виплати, а також типових адміністративних справ» (№11170), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають нардепи, відповідно до статистики Державної судової адміністрації за 2022 рік спори про пенсійні та інші соціальні виплати склали 67,6% від загальної кількості всіх адміністративних справ. Водночас, за наявності певних обставин, такі спори можуть розглядатися як типові адміністративні справи (ст.291 КАС).

Проект пропонує доповнити гл.10 розд.ІІ КАС новою ст.2631, де розписати особливості розгляду справ незначної складності щодо пенсійних та інших соціальних виплат.

22.04.24

«Круглий стіл» Комітету ВР України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Мета проведення заходу: вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та вишукання шляхів їх подолання під час кризових ситуацій.

18.04.24

Як оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Якщо людина не здатна до самообслуговування через стан здоров’я, вона може отримати послуги з догляду. Такі послуги можуть надаватись як комунальними, недержавними надавачами соціальних послуг, так і фізичними особами на професійній чи непрофесійній основі.

Детальніше про те, як оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю – на інфографіці.

16.04.24

КСУ оприлюднив Рішення щодо гарантій соцзахисту та відшкодування шкоди особам з інвалідністю, яка настала внаслідок Чорнобильської катастрофи

Перший сенат Конституційного Суду України (далі – Суд) 3 квітня 2024 року на пленарному засіданні ухвалив Рішення № 4-р(І)/2024 у справі за конституційними скаргами Водолагіна Сергія Миколайовича та Некрилова Володимира Вікторовича.

Рішення стосується відповідності Конституції України пункту 2 розділу І Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб" від 29 червня 2021 року № 1584–ІХ (далі – Закон № 1584), частини третьої статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ від 28 лютого 1991 року № 796–ХІІI (далі – Закон № 796).

Цими приписами встановлено мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

02.04.24

Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі щодо гарантованого рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

КСУ визнав неконституційним обмеження максимального розміру пенсій чорнобильцям

Конституційний Суд визнав неконституційним обмеження максимального розміру пенсій чорнобильцям.

Відповідне рішення ухвалив Другий сенат суду 20 березня за конституційною скаргою громадянина Атаманчука Василя Івановича, інформує пресслужба КС.

У конституційній скарзі автор зазначав, що має статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії (є особою з інвалідністю ІІ групи у зв’язку із захворюванням внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Із 1993 року йому було призначено пенсію відповідно до частини першої статті 54 закону № 796–XII у редакції закону «Про внесення змін до статті 54 закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 17 червня 1993 року № 3285–ХІІ у розмірі відшкодування фактичних збитків – 70 відсотків заробітку за роботу в зоні відчуження.

Чорнобильцям підвищили пенсію